Met het Rijksvastgoedbedrijf en NEBIFA organiseerde CIRCO een Track over circulaire binnenwandsystemen.

Leo Oosterveen, branchemanager bij NEBIFA: “Verplaatsbare binnenwandsystemen zijn bij uitstek geschikt voor circulair gebouwbeheer.

Welke rol speelt circulariteit op dit moment in de markt van binnenwandsystemen?
Sommige leveranciers en fabrikanten zijn er al jaren mee bezig, maar anderen helemaal niet. En dat terwijl verplaatsbare binnenwanden bij uitstek geschikt zijn voor een circulaire manier van werken. Het vereist alleen wel een andere manier van denken en doen. Als je de vele vierkante meters binnenwand die zich bevinden in bijvoorbeeld een groot kantoor gaat zien als voorraad, kun je die binnen het gebouw en tussen verschillende gebouwen gaan uitwisselen als er verbouwd wordt of de indeling verandert. Deze boodschap willen we als NEBIFA dan ook overbrengen aan onze leden. De CIRCO Track is een goede manier om dat te doen.

Hoe heb je de Track ervaren?
Ik vond vooral de eerste dag heel inspirerend. Het leuke was dat we die dag terecht konden bij een ondernemer die duurzaam advies geeft in de landbouwsector. Hij vond dat zijn pand daarom ook duurzaam moest zijn en heeft het laten ombouwen tot een compleet circulair pand. Hij heeft ons rondgeleid en verteld over zijn visie en struikelblokken. Ook de ontwerper en de uitvoerder waren aanwezig om te vertellen hoe zij het proces hebben ervaren. De ontwerper vertelde dat hij zich wel even achter zijn oren moest krabben, want hij was het niet gewend om circulair te ontwerpen. Hij had minder vrijheid, want hij zat vast aan de spullen die er al waren. Normaal gesproken wordt een pand helemaal gestript en begin je met een schone lei. Ook de uitvoering moest anders dan gebruikelijk, waardoor daar ook meer druk op kwam te liggen. Al deze verhalen waren heel verhelderend om duidelijk te krijgen wat er allemaal komt kijken bij het circulair inrichten van een pand.

Wat heeft de Track opgeleverd?
“We organiseerden de Track samen met het Rijksvastgoedbedrijf. Deze samenwerking zorgde voor een beter wederzijds begrip van elkaars mogelijke rollen in circulair gebouwbeheer en veel plannen voor de toekomst. We kwamen er met zijn allen al vrij snel achter dat iedereen het erover eens is dat circulair werken in onze branche goed kan en dat het CO2-uitstoot vermindert. Toch blijkt de praktijk vaak weerbarstiger. Vooral op dit vlak hebben we veel geleerd; waar liggen de struikelblokken in de praktijk en wat kunnen we hieraan doen?”

Het blijkt dat er niet genoeg inzicht is in het totale kostenplaatje van circulair werken: de focus ligt compleet op initiële kosten, en niet op de total cost of ownership. Daarnaast is het heel duidelijk wat precies de kosten zijn van verplaatsbare wanden, maar bij niet-verplaatsbare wanden is dat veel minder het geval. Die kosten zitten namelijk voor een deel verborgen in het schilder-, stuc- en metselwerk. Verder speelt mee dat mensen heel erg gewend zijn om op een bepaalde manier te werken, en ze daar maar moeilijk verandering in kunnen brengen. Al helemaal omdat ze werken in een keten.

BRON: CIRCO Netwerkpartner aan het woord: NEBIFA